A C-vitamin – A kezdetek: tengerészek, hagyma, skorbut és társaik

652
HOZZÁSZÓLÁS:

A tengereken portyázó viking hajósok körében többen is megbetegedtek egy fogínyvérc-vitamin-2zéssel, fekéllyel, ízületi fájdalommal és -duzzanattal járó, bőrvérzéseket mutató betegségben. A csatlakozó tünetek alapján elnevezték ‘skyrbjur-nak’. Az Északi-tenger partján élő szászok mivel ezt nehezen tudták kimondani, a ‘scharbock’ szót használták, ebből származtatják a latinos ‘scorbutus-t’. Tekintve, hogy a szászok között is sok volt a beteg, ezért új nevet is alkalmaztak, ez volt a „morbus saxonicus”.

A véletlen, és a tengerészek leleményessége segített a bajban! Indulás előtt egyesek hagymával töltötték meg csomagjaikat, zsebeiket. Akik ezt fogyasztották, nem betegedtek meg. A hajószakácsok, akik salátaboglárkát használtak zöldségként, azok hajóján a betegség nem fordult elő. A viking tapasztalatokat nem ismervén, az európai kontinensen a betegség tovább szedte áldozatait, ráadásul fertőző betegségnek vélték. Ennek következtében a francia keresztes hadak katonáinak (1248), valamint a portugál Vasco da Gama tengerészeinek (1497) nagyjából fele-kétharmada elpusztult.

Egy véletlen megfigyelés segített a skorbut ellen: Az elkeseredett skorbutos legénység a gazdagoknak félretett narancsot megette. Az eredmény pedig a gyógyulás volt. – Még ha nem is jelenthető ki egyértelműen, valahol, a nagy földrajzi felfedezések idejében kezdődhetett a gyümölcsök iránti fokozatosan növekvő érdeklődés!

J. G. H. Kramer azt tanácsolta, hogy a matrózok vigyenek magukkal savanyú káposztát, mert az megelőzi a bajt. A felismerés gyorsan terjedt, a XVI. század után egyértelműen ritkább lett a skorbut előfordulása. Miután tisztázódott, hogy a citromban, narancsban, zöld növényekben van egy skorbutellenes anyag, kutatások sora indult annak megismerésére.

A C-vitamin Szent-Györgyi Albert 20. századi hivatalos felfedezését (hivatalos, hiszen látható, hogy évszázadokkal korábban már tudtak egy “skorbutellenes anyag” létezéséről) követően gyorsan terjedt. Ahogy vizsgálták, a kutatók egyre inkább rájöttek nélkülözhetetlenségére!
Amit a C-vitaminról tudni érdemes! KATTINTSON TOVÁBB >>>

652
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]