Amit a C-vitaminról tudnia érdemes

656
HOZZÁSZÓLÁS:

Vitamin-C-2Bár a C-vitamin (több mint 70 évvel ezelőtti felfedezésétől kezdve) a meghűlés elleni szerként szerezte a hírnevét, ennél sokkal többet tud nyújtani. A C-vitamin szervezetünk számos létfenntartó működéséhez elengedhetetlen fontosságú.

A C-vitamin:

semlegesíti a szabad gyököket;

• segít a kollagén képződésében (ami a szövetek támasztó fehérjéje);

• támogatja az immunrendszert;

• segít az idegrendszerben a szabályozó szerepet betöltő aminosavak termelésében;

• elősegíti a hisztamin lebontását, amely számos egyéb funkcióján kívül az allergiás reakciók gyulladásért felelős anyaga.

A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban a kutatások kapcsolatot találtak a C-vitamin alacsony szint és a szélütés kockázata között. Egy 10 éves vizsgálatban több, mint 2400 középkorú személyen kimutatták az összefüggést a C-vitamin-fogyasztás és a szélütés kockázatának csökkenése között.

Azoknál a férfiaknál, akiknek a legalacsonyabb volt a C-vitamin vérszintje, 2,4-szer magasabb volt a szélütés kockázata, mint azoknál, akiknek magas volt a C-vitamin szintje. A kutatók kimutatták, hogy a C-vitamin szedésének nagyobb hatása van a szélütés kockázatára, mint annak, ha valaki túlsúlyos vagy magas a vérnyomása.

Honnan juthatunk hozzá?

Az emberi szervezet nem képes C-vitamint szintetizálni vagy termelni. Ezt a tápanyagot csak a táplálékainkból, az étrendünkből kaphatjuk meg – vagy a kiegészítőkből. Sajnos, az amerikaiak egynegyede nem kapja meg azt a minimálisan szükséges C-vitamin mennyiséget sem (napi 60 mg), amelyet a sejtek az alapvető biológiai funkcióikhoz igényelnek.

Az olyan élelmiszerek, mint a narancs, a földieper, a brokkoli és a zöldpaprika, jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaznak.

C-vitamin csökkentők

Mégis nagyon nehéz terápiás mennyiségű C -vitamint felvenni egyedül az étrendünkből. Bizonyos gyógyszerek, mint például az aszpirin, a fájdalomcsillapítók, a depresszió elleni szerek, a véralvadásgátlók, a szájon át szedhető fogamzásgátlók, a szteroidok és az alkohol csökkentik a C-vitamin szintjét a szervezetben.

A cukorbetegség elleni és a szulfa-gyógyszerek hatékonysága csökkenhet, ha nagy adag C-vitaminnal együtt vesszük be azokat. A nagy adagú C-vitamin hamis negatív eredményhez vezethet, ha a székletben vér előfordulását vizsgáljuk.

656
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. 2016.12.17.

    […] kutatók egyre inkább rájöttek nélkülözhetetlenségére! Amit a C-vitaminról tudni érdemes! KATTINTSON TOVÁBB […]

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]