Amit tudni érdemes a C-vitamin helyes adagolásának megállapításáról

617
HOZZÁSZÓLÁS:

Höjer 1924-ben 189 tengeri malacot C-vitamin-hiányos diétán tartott. Ennek következtében az állatok egyharmada fertőzéses betegséget kapott. Ez annál figyelemre méltóbb volt, mert abban az időben éppen nem volt semmiféle hasonló járvány.cvitamin

Tizennyolc évvel később 427 miimesotai egyetemi hallgató és majdnem egyidejűleg 2225 svéd katona ellenkező irányú kísérletnek vetette alá magát: napi 200 mg C-vitamint – akkoriban hihetetlenül magasnak tartott adagot – vettek be, és azt remélték, hogy ezzel biztos védelmet nyernek a fertőző betegségek ellen.

E reményükben azonban csalatkozniok kellett. Az eredmény negatív volt. Nem betegedtek meg kisebb mértékben influenzában, mint azok a bajtársaik, akik nem szedtek C-vitamint.

A princetoni Rockefeller Institut for Medícal Rasearch (a Rockefelleralapítvány Orvosi Kutatóintézete) azonban megismételte a kísérletet, lényegesen magasabb adagolással. A kísérleti személyek 880 mg, sőt még ennél is nagyobb aszkorbinsavas mennyiséget vettek be naponta. E kísérlet pozitív eredménnyel zárult: őket nem támadta meg az influenza.

Most már joggal következtettek arra, hogy a korábbi kísérletek az alacsony adagolás miatt voltak eredménytelenek.

Újabb 123 személlyel kezdenek kísérletet a columbiai Stephens College-ban. A kísérleti személyek tervszerűen fertőzési veszélynek teszik ki magukat. Amint a megbetegedés első tünetei mutatkoznak, azonnal 1000 mg (1 g) C-vitamint vesznek be, és másnap ezt az adagot megismétlik. 62 százalékukon a hűléses megbetegedés nem tör ki.

A C-vitamin helyes adagja

Egyre sürgetőbb a megfelelő adagolás megállapítása. Erre ugyanis az eddigi ismeretek nem elegendők.

Az angol kutatók a régebbi szerzőknek a vitaminhatás kutatásáról írt munkáit veszik elő, és azt keresik, hogy azok foglalkoztak-e egyáltalában ezzel a most fontossá vált kérdéssel.

1939-ben J. C. Drummond és Anne Wilbraham az előzőkben említett adatokon alapuló összeállítást tesz közzé, amelyben az angolok 500 évre visszamenő étkezését írták le. Ebből megállapítható, hogy a középkorban a parasztok napi élelme nem tartalmazhatott több C-vitamint napi 10-20 mg-nál. Ebben a mennyiségben még az a C-vitamin is szerepel, amely az ételek elkészítése során elkerülhetetlenül elvész.

1686-ban a kórházi élelmezésben részesülők napi 10 mg C-vitaminnal érték be. 1843-ban a börtönök foglyainak az étrendje egyáltalában semmi C-vitamint nem tartalmazott – így minden börtönbüntetés életveszéllyel ért fel. Húsz évvel később 7-17 mg C-vitamint mégis kaptak már a fegyencek.

Egy 1939-ből származó számítás szerint az angol hadsereg katonái számára biztosított élelmezésben csak napi 15 mg C-vitamin szerepel. Az ún. középosztály már napi 70 mg-ot biztosít a maga számára. De még ez is mintegy 20 mg-al kevesebb, mint amennyit – Vetter és Winter közlése szerint – a bázeli kórházi élelmezés nyújt. A svájci lakosság egyébként 21-115 mg közötti C-vitamin-mennyiséget fogyaszt, a németek viszont csak 25-26 mg-ot.

Kanadában 1940-ben 58 mg-ot fogyasztottak, az USA-ban viszont a kormány intézkedései folytán 104 mg-ot. A manitobai indiánok azonban napi egyetlen mg-mal kénytelenek beérni.

A C-vitamin-ellátottság még sohasem volt kielégítő. Az emberiség eddig sohasem – vagy csak egyes különleges véletlen esetekben – volt abban a helyzetben, hogy élvezze mindazokat az előnyöket, amelyeket a C-vitaminnal való megfelelő ellátottság biztosít. A betegségekkel szembeni érzékenység ma is, sőt a jövőben is fennáll, mindaddig, amíg felvilágosítással és előzetes gondoskodással sikerül majd a tudomány eredményeit a gyakorlatba átültetni.

617
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
1
  1. Szigeti László szerint:

    Fura cikk…olyan rossz érzése van tőle az embernek, a sok angolszász hivatkozás után…manapság ezzel jobb óvatosnak lenni…Hol van a legismertebb, és leginkább komolyan vehető magyar C-vitamin professzorunk, Szentgyörgyi Albert és az ő kutatásai és vizsgálatai.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]