Hogyan fedezték fel a C-vitamint?

A C-vitamin vízben oldódó vitamin. Természetes forrásai a citrom, a narancs, a kiwi, a csipkebogyó, a paprika, a paradicsom, továbbá egyéb friss gyümölcsök és zöldségfélék.vitaminok-cvitamin

Hogyan fedezték fel?

A tengerészek súlyos betegségét, a skorbutot már évszázadok óta ismerik. A XIV. században ismerték fel, hogy a “tengerészbetegség” főzelékekkel, gyümölcsfélékkel megelőzhető.

J. Cartier francia felfedező hajóján 35 matrózzal Labrador felé hajózott Az út feléhez érve már csak 10 embere maradt, de azok is mind betegek voltak. Bennszülöttek ajánlották nekik a fenyő tűlevelének kivonatát, ami gyógyító erejűnek bizonyult

A betegség okát és “gyógyszereinek” hatóanyagát azonban csak századunkban fedezték fel. A tengerészek ugyanis hosszú útjaik során többnyire halféléket fogyasztottak, és C-vitamin felvételük emiatt elégtelen volt.

A súlyos vérzékenységgel és a szervezet ellenállóképességének csökkenésével járó skorbutot a C-vitamin hiánya okozta. A skorbut hiánybetegség voltát a századelőn állatkísérletekkel bizonyították.

A C-vitamint – más néven aszkorbinsavat – első ízben Szent-Györgyi Albert magyar származású orvos és biokémikus izolálta.

Mint ahogy minden nagy felfedezésről születik egy-két anekdota – gondoljunk csak Newtonra és az almára -, a C-vitaminról és Szent-Györgyiről is létezik egy. A történet szerint az a bizonyos paprika, amely később az egész világon ismertté vált Szent-Györgyi Albert uzsonnájának álcázva került a laboratóriumba, majd egy véletlen folytán lett a kísérletezés tárgya.

A történetből természetesen egy szó sem igaz, hiszen Szent-Györgyi önéletrajzából megtudhatjuk, hogy szegedi egyetem környékén termelt paprika adta az ötletet. Az mindenesetre biztos, hogy a nagy felfedezéseknél a kemény munka mellett a szerencse is szerepet játszik az eredmény elérésében. Szent-Györgyi volt az első a világon, aki kristályos aszkorbinsavat izolált. 1937-ben a C-vitaminért és egyéb – a sejtanyagcsere terén tett – felfedezéseiért Nobel-díjat kapott.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!