Mik a legfontosabb tudnivalók a C-vitaminról?

A C-vitamin (aszkorbinsav) lúgos kémhatású környezetben és egyes nehézfémek jelenlétében gyorsan oxidálódik. Élettani szerepe sokirányú. A redoxrendszer tagja.c-vitamin

Melyek a C-vitamin legfőbb feladatai?

Lényeges szerepe van

  • egyes szövetek (kollagén, porc, csont) képzésében,
  • a mellékvesekéreg hormonjának termelésében,
  • egyes enzimek és a májsejtek védelmében,
  • részt vesz a szervezet általános védekezési mechanizmusában.

Hiányos C-vitaminellátáskor zavart a hám-, a csont- és a porcsejtek képződése. Ennek következményeként romlik a sebgyógyulás, az emberben skorbut alakul ki.

Molekuláris szinten antioxidánsként hat. A napi szükséglet megfelelő étrenddel télen és tavasszal is biztosítható. A fejes káposzta az egyik legjobb, egész évben fogyasztható C-vitamin-forrás, jelenléte erősíti az immunrendszert, növeli az ellenálló képességet a fertőző (főleg a meghűléses) betegségekkel szemben, és lerövidíti a belőlük való felgyógyulás idejét.

Vashiányban szenvedőknek segít a vas hasznosulásában.

Csökkenti a vér koleszterinszintjét, védelmet jelent a rákkeltő (karcinogén) anyagokkal szemben. Erősíti a fizikai teljesítőképességet, a hozzájárul a csontok és a porcok egészségéhez, a hormonrendszer egyensúlyának megőrzéséhez.

Védelmet nyújt a stressz ellen.

Miben van jelen?

A C-vitamint elsőként Szent-Györgyi Albert vonta ki a zöldpaprikából és felfedezéséért Nobel-díjat kapott. Forrásai a citrusfélék, csipkebogyó, a legtöbb gyümölcs, paprika.

Valamennyi állati és növényi sejtben megtalálható. Sokat tartalmaz a burgonya, a zöld növények, de az utóbbiakban szárítás során tönkremegy.

Bőven van a tejben, de pasztőrözés és konzerválás alatt jelentős része elbomlik.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!