Ismerje meg a legfontosabb vitaminok hiányának tüneteit

C-vitaminvitaminok-fogyasztasa-11

Tartós hiánya skorbutot idéz elő, ez a betegség azonban ma már nagyon ritka. Inkább a nem megfelelő mennyiség felvétele a jellemzőbb.

Különösen télen jut kevesebb C-vitaminhoz szervezetünk, mivel kevesebb nyers zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk. Ennek jele fáradtságban, étvágytalanságban, szédülésben mutatkozik és csökken a szervezet ellenálló-képessége a fertőzésekkel szemben. Mivel C-vitamint egyáltalán nem tudunk raktározni a fölös mennyiség a vizelettel ürül. Túladagolása esetén nő a naponta ürített vizelet mennyisége.

D-vitamin

Elsősorban a mész-, és foszforanyagcserére hat, így hiányában a csontok puhává, hajlékonnyá válnak s ez angolkórt okoz. A betegség főleg a rosszul táplált csecsemőket érinti, mivel szervezetük nem rendelkezik megfelelő kalciumraktárral.

Túladagolása is veszélyes lehet, mivel jelentősen emeli a szervezet kalciumszintjét és ez a vesében lerakódva vesekövet eredményezhet.

E-vitamin

Emberben a hiánya ritka, tünetei sem ismertek. Kísérleti állatokban elsősorban a szaporítószervek károsodtak hiányában. Hím állatokban a spermium termelés fokozatosan megszűnik, nőstényekben a petesejtérés zavartalan, a megtermékenyülés is létre jön, ám az állat a terhesség kihordására képtelen és elvetél. Túladagolási tünet nem ismert.

F-vitamin

Hiányában a haj szárazzá, törékennyé válik, bőrgyulladás és ekcéma alakul ki. Túlzott felvétele a telítetlen zsírsavaknak súlygyarapodást eredményez.

K-vitamin

Hiányának első jele a gyakori orrvérzés, a K-vitamin központi szerepet játszik a véralvadásban, hiányában vérzékenység jön létre. Erős antibiotikumos kezelés és hasmenés jelentős K-vitamin veszteséggel járhat.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!