Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

A C-vitamin tudományos neve aszkorbinsav.aszkorbinsav

Mennyi C-vitaminra van szükségünk?

A napi szükséglet a legutóbbi időben vitatott a tudósok között. Évek óta a legtöbb vitamintáblázatban napi 50-70 mg (milligrammot) szükségletet adtak meg.

Újabb kutatások szerint, mindenekelőtt a vitaminoknak mint gyökfogóknak a jelentősége miatt, a tudósok csak magasabb adagolás mellett tartják kielégítőnek az ellátást. így az újabb táblázatok a napi szükségletet 150 mg-ig adják meg, sőt, egyes amerikai kutatók úgy vélik 200 mg lenne optimális.

A C-vitamin igen hőérzékeny, és a levegőn oxigén hatására elbomlik. Ez okozza a veszteséget a tárolás vagy a főzés során. A zöldségeket és a salátákat ezért csak a közvetlenül a fogyasztás előtt szabad elkészíteni, lehetőleg nyersen kell elfogyasztani, ha szükséges, csak rövid ideig szabad melegíteni.

Ha kiegészítő ellátás szükséges, pl. terhelő kezelések során, akkor a tiszta aszkorbinsav, ami por formájában kapható a gyógyszertárban, árban kedvezőbb, mint a C-vitamin-készítmények. A nap folyamán több kis adagra elosztva kell bevenni.

A normál vagy a kissé magasabb szükségletet jól lehet a táplálkozással fedezni, mert majdnem minden gyümölcs és zöldség tartalmaz C-vitamint.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!