Miért létfontosságú számunkra a C-vitamin?

A C-vitamin talán a legismertebb vitaminunk, hiszen alapvető szerepe van például az immunrendszer hatékony működésének biztosításában. Persze ennél sokkal több feladata van szervezetünkben, s mivel vízben oldódó vitamin, ezért folyamatosan pótolnunk kell.c-vitamin1

A C-vitamin rengeteg gyümölcsben és zöldségben jelen van, azonban manapság még így se feltétlen biztosított a naponta szükséges adag pótlása, ráadásul a napi szükséglet mértékéről is eltérő adatok találhatóak.

Mivel vízben oldódó vitamin, ezért mindenképpen érdemes táplálékkiegészítő formájában is bejuttatnunk szervezetünkbe, de arra érdemes figyelni, hogy lehetőleg teljesen természetes forrásból pótoljuk, hiszen így tud a leghatékonyabban és legnagyobb mértékben hasznosulni. 

A C-vitamin létfontosságú számunkra, mivel nélküle rövid időn belül elhaláloznánk, ami jelzi, mennyire nélkülözhetetlen szervezetünk egészséges és kiegyensúlyozott működéséhez.

A C-vitamin legfontosabb hatásai

 • Megerősíti és szabályozza az immunrendszert, mivel serkenti az immunsejtek működését, ezáltal jelentősen fokozza a védekezőképesség hatékonyságát a különféle fertőzésekkel, betegségekkel szemben.
 • Rendkívül hatékonyan előzheti meg a megfázásos betegségeket, a náthát és az influenzát, ráadásul jelentősen lerövidíti a gyógyulási időt is, valamint enyhíti a meglévő tünetek kellemetlenségeit.
 • Erős antioxidáns, ami által képes semlegesíteni a sejtromboló hatású szabadgyököket. Ennek köszönhetően jelentősen csökkenti az oxidatív károsodásokat szervezetünkben, melyek számtalan betegség kiváltói lehetnek.
 • Antioxidánsként nagymértékben hozzájárul az artériák és az erek védelméhez, mivel növeli az erek falának rugalmasságát és az erek átjárhatóságát. Ez jelentősen támogatja a szív-és érrendszer egészségének megőrzését.
 • Elősegíti az E-vitamin felszívódását és hasznosulását, s ezzel szintén hozzájárul szervezetünk antioxidáns védelméhez.
 • Támogatja a vas felszívódását is, ezért alapvető szerepet játszik a vérképzésben és a vörösvérsejtek termelésében.
 • Segíti a kalcium hasznosulását is, s ezzel támogatja a fogak és csontok épségét és egészségét.
 • Alapvető fontosságú a kollagén szintéziséhez, s így fontos szerepet tölt be a bőr, az inak, a porcok és a szövetek egészségének megőrzésében. Ezzel egyébként hozzájárul az öregedés látható jeleinek csökkentéséhez is, mivel táplálja a bőrt, és megőrzi a rugalmasságát, feszességét.
 • Támogatja a bőr sérüléseinek regenerálódását, a sebgyógyulást, elősegíti a mielőbbi varképződést.

 

Ha szeretne még több érdekes információt olvasni a C-vitaminról, akkor KATTINTSON IDE, ahol mindent megtudhat a erről az immunerősítő és antioxidáns vitaminról!

loading...

  Kérjük mondja el véleményét!

  Az email címet nem tesszük közzé!