Hasznos-e, ha nagy mennyiségű C-vitamint veszünk magunkhoz?

A napi C-vitamin-szükséglet meghatározása körül viták vannak a kutatói berkekben: 30-75 mg napi bevitelt javasolnak.c-vitamin-12

A szervezet telítettségét 50 mg bevitele biztosítja, ezt tekintjük jól megalapozott szükségleti értéknek. Egyes amerikai kutatók a jobb testi és szellemi erőnlét, az állandó fitt állapot, a betegségek megelőzése, az életkor meghosszabbítása érdekében nagy mennyiségű, napi 4 g körüli, tiszta formában bevitt C-vitamin fogyasztását javasolják. Ezek az ajánlások mindenképpen meggondolandók, főleg a következők miatt.

Valóban jó a nagy mennyiségű C-vitamin bevitele?

Nagy mennyiségű C-vitamin bevitele nem is olyan egyszerű, a gyomor nyálkahártyáját izgató savas vegyhatás miatt. Ez megoldható, ha bő vízben oldva, szódabikarbónával keverve fogyasztják el a kristályos tiszta C-vitamint (nem tablettában!).

Grammos bevitel a C-vitaminból nem tekinthető természetesnek, hiszen élelmiszerekből ez a mennyiség semmiképpen sem volna biztosítható. Bizonyos, hogy a szervezet hozzászokik, „rááll” a nagy dózisokra, majd előbb-utóbb rosszul fog vele gazdálkodni, és amikor valami okból leáll a nagy dózisú adagolás, vitaminhiány állapota léphet fel.

Nagy mennyiségű bevitel hatására a szervezetben az aszkorbinsav egy része oxálsavvá alakul át, amely a vizelettel kiürül. Eddig még nem mutatták ki, hogy a C-vitamint fogyasztók körében több lenne az oxalátkő képződése a vesében vagy a bugyutákban, de mivel az oxalátkő gyakorisága a fejlett társadalmakban jelenleg egyre emelkedő tendenciát mutat, tanácsos kerülni az oxalátürítést fokozó anyagok fogyasztását.

Végül, de nem utolsósorban érdemes hangsúlyozni, hogy az élelmiszerekben levő természetes C-vitamin fogyasztása azért előnyösebb, mert vele együtt a szervezetbe kerülnek és ott érvényesülnek a vitaminhatást fokozó egyéb anyagok. Ezek közé tartozik a „flavonolvegyületek” közé sorolt quercetin és quercitrin (korábban P-vitaminnak nevezték őket), amelyek az aszkorbinsavval együtt az érfal védelmét, erősítését szolgálják.

loading...

    Kérjük mondja el véleményét!

    Az email címet nem tesszük közzé!