Tudja meg a legfontosabbakat a C-vitaminról, vagyis az aszkorbinsavról

561
HOZZÁSZÓLÁS:

Hosszú hajóutakon a tengerészek skorbutban betegedtek meg. Ínyvérzések, bőr-alatti bevérzések, a fogak kihullása, ínygyulladás, vérszegénység, a csonthártya alatti bevérzés következtében fellépő csontfájdalom jellemezték a kórképet.citrom-c-vitamin

A szerzett sebek nem gyógyultak. Néhány hónapos C-vitamin-hiány már halállal végződhetett. 1800-ig ez volt a tengerészek legrettegettebb betegsége, amíg egy angol hajóorvos, Lind ki nem mutatta, rendszeres vizsgálatokat végezve, hogy a skorbut nem alakul ki, ha a tengerészeket citrommal, naranccsal is táplálták.

Majd 1928-ban Szent-Györgyi Albert káposztából, mellékveséből és később paprikából kivonta a hatóanyagot, a C-vitamint.

A C-vitamin élettani szerepe

Az aszkorbinsav erősen hasonlít a hat szénatomos cukrokhoz, de azoknál jóval reaktívabb, szerepet játszva az oxidoredukciós folyamatokban. Vagyis könnyen átalakul (oxidálódik) dehidroaszkorbin-savvá (miközben más vegyületet redukál) és ez a folyamat könnyen vissza is képes fordulni.

Így tehát képes redukálni is, és oxidálni is, az adott körülmények függvényében. A szervezet igen sok működésében szerepel, ahol oxidoredukciós folyamatok fordulnak elő. Legfontosabb, bizonyos mértékben önálló szerepe a kötőszöveti alapanyagnak, a kollagénnek szintézisében van. Hiánya esetén a klinikai tünetek fellépte is ezzel értelmezhető.

A C-vitamin felszívódása, átalakulása, kiválasztása

Általában ételként fogyasztva a bélcsatornában kitűnően felszívódik. Bomlásterméke a veséken át választódik ki a szervezetből.

Alkalmazása a gyógyászatban

Igen kiterjedt terápiás alkalmazására tettek ajánlásokat. Mint már említettük, a skorbut szuverén gyógyszere, illetve megelőzése végett szedhető. Ha a beteg – ma már szinte nem találkozunk skorbutos beteggel – ebben szenved, a gyógyító adagja napi 1 g.

Sokan szedik Linus Pauling nyomán a felső légúti vírusfertőzések megelőzésére, illetve mindenféle rákos megbetegedés megelőzésére és kezelésére. Igazoló vizsgálatok is történtek ezekben az irányokban, bár alig szolgáltattak bizonyítékokat.

A napi több gramm C-vitamin szedése nem mindig bizonyult ártalmatlannak, mivel a vesében és a húgyutakban a C-vitaminból keletkezett oxalátkövek okoztak bajt.

Érdekes jelenségként leírták a visszatérő skorbut betegségét. Ha valaki tartósan nagy adagban C-vitamint szed, szervezetében a C-vitamin lebomlásának és kiválasztásának anyagcsereútjai fokozott mértékben működni kezdenek. Ha a C-vitamin megadózis szedésével az illető hirtelen felhagy és már csak normális mennyiségű C-vitamin kerül szervezetébe a táplálékokkal, ez a mennyiség azonnal lebomlik és kiválasztódik, így relatív C-vitamin-hiány áll elő, aminek következménye skorbut megjelenése lesz.

Napi szükségletét mintegy 60 mg-ra teszik.

Nehéz testi munka, meleg környezetben, illetve dohányzás a C-vitamin-szükségletet jelentősen megemeli.

Miben található C-vitamin?

A citrusfélékben, burgonyában, málnában, káposztában, paradicsomban, paprikában bőségesen jelen van. Könnyen oxidálódik és hatástalanná válik, főzéssel is tönkre lehet tenni.

A C-vitamin hiánya

Kevés szervezet képtelen előállítására, sajnos ide tartozik az emberi szervezet is. Emberben a raktárkészlet mintegy 1500 mg.

561
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]