Ügyeljünk a kalcium és a D-vitamin együttes bevitelére!

606
HOZZÁSZÓLÁS:

Számos vizsgálattal támasztották alá, hogy megfelelő mennyiségű kalciumra és D-vitaminra igen is nagy szükség van! A D-vitamin nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet a kalciumot és a foszcsontok-izuletek-01fort hasznosítani tudja. Az osteoporosisnak (csontritkulás) vannak olyan formái, amelyekben a szervezet genetikai okokból képtelen helyesen felhasználni a D-vitamint, ami azután károsan befolyásolja a szervezet kalciumfelszívó-képességét.

A kutatók nemrég izolálták azt a gént, amely felelős lehet a D-vitamin-felszivódás hibás működéséért.

A D-vitamin javasolt napi mennyisége 400 NE. (Orvosi ellenőrzés nélkül NE LÉPJE TÚL a javasolt napi adagot.)

A kalcium javasolt napi mennyisége gyermekeknek 10 éves korig 800 mg, serdülőknek 24 éves korig 1200 mg, és a felnőttek számára 1000 mg. A legtöbb felnőtt (durván becsülve) csak a javasolt adag felét veszi fel naponta.

Az ‘Amerikai Nemzeti Osteoporosis Alapítvány’ azt javasolja, hogy a menopauza utáni korban lévő, ösztrogénszubsztitúciós terápiában nem részesülő nők naponta 1500 mg kalciumot vegyenek fel. Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy a napi 800 mg kalcium a gyengébbik nem tagjainak nem elég.

Egy vizsgálatban kimutatták, hogy azoknak a serdülő lányoknak, akik naponta 1600 mg kalciumot fogyasztottak, szignifikánsan erősebb lett a csontállományuk, mint a kevesebb kalciumot kapott társaiknak. A kutatók megjegyezték, hogy a nagy mennyiségű kalciumot fogyasztók vizeletében nem ürült ki sok kalcium, ami arra utal, hogy a serdülés korában, amikor a lányok a maximális csontállományukat építik fel, a szervezet visszatartja a kalciumfelesleget. Bár a legtöbb szakértő nem javasolja, hogy a szülők gyermekeiknek naponta 800 mg-nál több kalciumot adjanak, azt hangsúlyozzák, hogy a gyermekek a javasolt napi teljes mennyiséget megkapják!

Amikor már elkészült a maximális csontállomány, a kalciumra továbbra is szükség van. Sok kutató úgy véli, hogy a harmincas, negyvenes és ötvenes években a kalciumszint fenntartása segíthet abban, hogy feltöltse a kalciumraktárat, amit a nők a későbbi évek során felhasználhatnak. Arra is van némi bizonyíték, hogy egészen más a kalciumszint növelése a menopauza alatt.

Egy 1992-ben Franciaországban 3270, 65 évesnél idősebb nőn elvégzett vizsgálatban a kutatók a csoport egyik felének 1200 mg kalciumot és 800 NE D-vitamint adtak, a csoport másik fele placebót kapott. Kb. másfél év után a vitaminnal kezelt csoportban 43%-kal kevesebb combnyaktörés fordult elő mint a placebót kapott csoportban. Azonkívül a csípőcsont sűrűsége átlagosan 2,7%-kal lett nagyobb a kalciummal kezeltek csoportjában, míg a kezeletlen csoportban ugyan ez az érték 4,6%-kal csökkent az eredetihez képest.

606
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]